Tasik Galanchozh: di mana terletak, keterangan dan foto

Anonim

Republik Chechen terkenal dengan landskap yang indah, dan dikelilingi oleh kepelbagaian keindahan semulajadi terdapat sebuah tasik, yang digambarkan sebagai tempat paling menarik dari tepi-tepi itu. Ini adalah tasik yang indah Galanchozh.

Di manakah tasik Galanchozh?

Keajaiban semulajadi terletak pada ketinggian 1533 meter di atas paras laut, dekat pertemuan dua sungai gunung - Geghi dan Osu-hi, di dasar cerun Gunung Verg-Lam.

Image

Mata air dari lereng mengalir ke dalam tasik. Kedalaman purata tasik Galanchozhsky adalah 30 meter, titik terdalam adalah pada jarak 31 meter dari permukaan air. Semasa musim hujan, paras air meningkat dengan ketara. Apabila ia melampaui batas, kelebihannya mengalir ke pinggir Sungai Osu-chi.

Galanchozh mempunyai hampir bentuk bujur biasa. Kapak tasik, yang juga bergantung kepada paras air dan tumpahan, berkisar antara 380 hingga 450 meter.

Suhu air tasik

Air di tasik cukup sejuk. Suhu di permukaan pada ketinggian Julai memanaskan hingga +20 ° C, dan pada kedalaman tidak melebihi +5 ° C.

Pada musim sejuk, tasik membeku, menjadi tebal dengan lapisan tebal salji putih.

Image

Keindahan musim sejuk Galanchoja tidak kurang menarik.

Iklim

Kawasan di mana tasik terletak terlalu lembap. Semasa tempoh pertumbuhan tanaman dan bunga aktif, jumlah hujan berkisar antara 300-650 mm, dan jumlah nilai tahunan ialah 800-1000 mm. Pada musim panas, hujan muncul dalam bentuk pancuran mandian, yang disertai oleh ribut petir.

Pada akhir Oktober, musim sejuk sudah aktif. Suhu purata pada bulan Januari ialah -10 ° C Suhu subzero maksimum -30 ° C Pada bulan November, permukaan bumi ditutup dengan salji. Dalam tempoh ini, kedalamannya boleh mencapai 45 cm.

Image

Hari terakhir bulan April dan permulaan bulan Mei adalah permulaan musim bunga yang mantap, apabila suhu harian purata turun naik dalam julat nilai positif.

Musim panas di sini adalah pendek dan berlangsung dari awal bulan Julai hingga akhir bulan Ogos. Suhu udara di musim panas memanaskan sehingga +20 ° C

Kecantikan di sekitar tasik

Pelancong meraikan keindahan dan daya tarikan khas kawasan di mana tasik Galanchozh terletak. Dalam foto, anda juga boleh mempertimbangkan keindahan rantau ini.

Disebabkan ketidakupayaan alam sekitar tasik itu dapat mengekalkan keindahan aslinya, yang masih tidak disentuh oleh tamadun. Oleh itu, objek ini amat menarik untuk penyelidikan.

Tasik dikelilingi oleh cerun gunung yang indah dan bunga alpine. Alam sekitar Tasik Galanchozhsky kaya dengan spesies flora dan fauna yang jarang berlaku. Sesetengah haiwan, burung dan tumbuhan disenaraikan dalam Buku Merah.

Image

Air tasik itu mempunyai warna biru kehijauan, sebab itu di dalam cuaca cerah Galanchozh Lake kelihatan seperti mangkuk besar bunga jagung biru di tengah-tengah tumbuhan berbunga. Ini adalah penglihatan yang luar biasa.

Langit dan awan putih salji dicerminkan dalam air zamrud. Sebuah hutan hijau yang indah, yang terletak berhampiran dengan tasik, memenuhi udara sekeliling dengan menghidupkan semula kesegaran. Semua keindahan ini untuk kehidupan kekal dalam ingatan semua orang yang pernah berada di bahagian ini.

Legenda misterius tentang asal-usul tasik

Setiap bahagian tanah ini diselubungi mitos. Selama bertahun-tahun di kalangan penduduk tempatan pergi legenda terjadinya tasik.

Berhampiran kampung Yalhora, yang pernah dipanggil Amkoy, terdapat sebuah tasik kecil. Pada suatu hari, dua wanita tempatan pergi ke pantai tasik ini untuk melakukan dobi. Air itu rapi bersih, jadi wanita membuat keputusan bahawa ia sangat sesuai untuk tujuan ini. Melihat ini, semangat tasik menjadi marah dan memalingkan wanita menjadi batu, yang hingga ke hari ini terletak berhampiran pemukiman Amka.

Walau bagaimanapun, semangat tasik itu tidak mahu kekal menjadi najis dan berubah menjadi lembu besar. Dia berjalan, meninggalkan tanda-tanda kuku. Di tempat di mana hari ini adalah tasik Galanchozh, terdapat tanah pertanian. Ia berada di sana bahawa lembu itu dimanfaatkan untuk membajak dan membawa untuk membajak ladang. Selepas kerudung pertama, kotoran muncul, selepas bulu kedua, air telah ditambahkan ke tanah dan menjadi lebih teruk lagi. Dan selepas itu lapangan mula cepat mengisi air. Padang, penduduk setempat dan lembu jantan dibanjiri seketika.

Tiba-tiba, tasik yang terbentuk dengan sungguh-sungguh menakutkan penduduk tempatan - tiada siapa yang minum air daripadanya atau mendekati, semua orang menganggapnya tidak bermaya.

Apa yang boleh dilihat di daerah tasik Galanchozhsky?

Bangunan menara yang unik dari seni bina zaman pertengahan dan banyak monumen bersejarah - semua ini dapat dilihat di sekitar Tasik Galanchozh. Malangnya, hari ini kebanyakannya hanya sebahagiannya dipelihara. Sepanjang beberapa abad, pelbagai tindakan ketenteraan dan bencana alam telah memusnahkan ciptaan seni bina purba. Walau bagaimanapun, menara, alasan perkuburan dan kubur dipelihara dengan baik.

Pada zaman Soviet, orang-orang yang kekurangan imuniti sering menghabiskan masa di tempat-tempat ini untuk mendapatkan satu set aktiviti rekreasi.

Seseorang melawat tasik Galanchozh di Chechnya dan sekitarnya untuk mengagumi keindahan kawasan ini. Apabila pemandangan di sekelilingnya menyenangkan hati - jiwa itu dipenuhi cahaya.

Image

Laluan berjalan kaki pelancong melepasi pergunungan sungai Chanty-Argun dan Sharo-Argun terus ke Georgia.

Hari ini Galanchozh Lake adalah monumen semulajadi kepentingan republik.

Artikel menarik

דניס בידו: עם סטריאוטיפים ומורכבות. סיפור ההצלחה של מודל פלוס

אנחנו לוקחים את הסל וללכת לחפש איפה התותים לגדול

מיהו האינטלקטואל. יש לדעת

השחקנית אורסוליאק אלכסנדרה: ביוגרפיה, חיים אישיים, צילום. התפקידים הטובים ביותר