Simbolurile puterii prezidențiale: descriere, istorie, fapte interesante

Anonim

Președintele Rusiei, în calitate de cea mai înaltă persoană de conducere a țării, în conformitate cu normele, are propriile simboluri ale puterii prezidențiale. În funcție de țară, acestea se pot schimba ușor, însă transferul lor în momentul inaugurării noului președinte este obligatoriu, altfel puterea pur și simplu nu este transferată.

Istoric istoric

Image

Simbolurile puterii prezidențiale a Federației Ruse provin din regalia regală. La fel ca toți împărații ruși, prezența unei coroane, sceptru și orb era obligatorie, deci conducătorii actuali trebuie să aibă atributele materiale ale puterii.

Primele încercări de a introduce subiecte obligatorii în legislație, care servesc ca simboluri ale puterii prezidențiale în statul rus, au fost făcute în perioada Uniunii Sovietice. În 1991, legea privind asumarea postului de președinte al RSFSR a indicat că șeful statului trebuie să aibă un sigiliu rotund, iar pavilionul țării este ridicat în locurile sale. Cu toate acestea, astfel de semne nu erau deloc simboluri oficial ale puterii prezidențiale.

Doar în 1993, după abolirea acestei legi, președintele Boris Elțîn a început prin decretele sale să afirme simbolismul poziției sale dominante în țară. În timp, legile au consolidat simbolurile oficiale ale puterii prezidențiale din Federația Rusă, care sunt încă folosite astăzi.

Standardul președintelui

Image

În timpul inaugurării sale, Elțin a folosit un drapel special, care a fost considerat primul standard - simbolul principal al puterii prezidențiale. Cu toate acestea, pânza cărămizie după prăbușirea URSS nu mai putea juca rolul său, deci nu a fost aprobată oficial.

Doar în februarie 1994, standardul prezidențial a început să servească drept simbol al puterii prezidențiale. La acel moment a fost aprobată și apariția sa oficială. În sine, ea reprezintă un steag, a cărui țesătură constă din 3 benzi de diferite culori. Dungile orizontale sunt vopsite în alb, albastru și roșu. În chiar centrul, emblema națională a fost desenată - o vultur cu două căpete în culoarea aurie.

Standardul în sine este mărginit de toate părțile, cu o franjuri de aur, iar arborele pe care a fost plantat pânza este suprapusă de o lamă de metal descrisă ca o suliță. Prezența, într-un singur subiect, a două simboluri oficiale ale țării - drapelul național și stema, subliniază poziția dominantă a standardului, ceea ce îl face să fie cel mai clar simbol al puterii președintelui.

Utilizarea standardului

Image

Standardul este simbolul puterii prezidențiale, care trebuie să fie permanent în funcția de președinte pe întreaga durată a domniei sale. Cu toate acestea, transferul său este însoțit de o serie de nuanțe. În primul rând, în timpul inaugurării noului președinte, el trebuie să fie adus în sala ceremonială împreună cu steagul național și apoi instalat pe partea dreaptă.

De îndată ce președintele își depune jurământul, duplicatul acestui standard trebuie să fie ridicat peste domul din reședința oficială a șefului statului situat în Kremlin. Standardul în sine este transferat în camera de birouri, unde se află pe partea stângă a mesei președintelui.

Este deconectat de acolo doar în timpul evenimentelor deosebit de mari sau a adresărilor anuale prezidențiale către organele legislative. Cu toate acestea, la baza sa, standardul este obligat să-l urmeze în mod constant pe președintele său în timpul călătoriilor sale în toată țara.

Semnul prezidențial

Image

Un alt simbol al puterii prezidențiale din Federația Rusă este semnul președintelui. În mod oficial, este alcătuit din două obiecte - lanțul și semnul în sine. A fost aprobată abia în august 1996 în Legea nr. 1138. Cu toate acestea, apariția sa finală a fost descrisă doar printr-un decret prezidențial eliberat abia după 3 ani. În ciuda faptului că este depozitat în sala Palatului Grand Kremlin, în esență nu este un premiu de stat. Această plasare se datora numai faptului că simbolul înfățișării se bazează pe Ordinul de merit al Patriei.

apariție

Semnul în sine este o cruce echilaterală din aur. Se termină treptat. Distanța dintre capetele crucii este de 60 de milimetri. Întreaga față a semnului este acoperită cu smalț de rubin, iar în mijloc este o imagine a stemului de stat al Federației Ruse ca o căptușeală. Pe partea opusă a simbolului există și un medalion rotund, pe care este ștampilat motto-ul "Beneficia, onoarea și gloria", precum și data creării mărcii însăși - 1994 și frunzele de dafin de pe fundul medalionului. Coroana de laur, de asemenea, acționează ca o legătură pentru lanț și semnul.

Lanțul însăși este, de asemenea, considerat un simbol. Este realizat din argint, aur și smalț. Există 17 linkuri în el. Cele 8 puncte ale lanțului au o formă rotundă cu același motto ca și pe medalion și 9 sub forma emblemei naționale a țării. Pe partea din spate a legăturilor există o căptușeală specială a emailului alb. Fiecare dintre președinții țării este gravat cu litere de aur pe ele într-un font de aur, precum și anii în care au preluat mandatul pentru fiecare termen ales.

Folosind semnul prezidențial

Image

Folosirea acestui simbol al puterii prezidențiale depinde complet de normele existente ale protocolului. Prima dată el a fost încredințat lui Elțin în cea de-a doua venire la putere în 1996. Apoi, el a schimbat-o pe umerii lui Putin, iar el, respectiv, lui Medvedev în biroul său în momentul transferului de cazuri. În alte situații, semnul este situat în partea stângă a podiumului în momentul depunerii jurământului. În acest caz, președintele în exercițiu menționează în mod necesar transferul mărcii ca simbol autoritar. În timpul primei domnii a lui Putin din 2000 până în 2008, în timpul ceremoniei, semnul nu a fost pus pe buton, dar era constant pe un piedestal pe o pernă roșie.

Simbolul pierdut

Image

Prin decret în 1996, președintele Elțîn a aprobat un alt simbol al puterii prezidențiale în țară. Ei au fost deserviți de o copie specială a Constituției țării. A fost făcută într-o singură copie. Acesta conține textul oficial al principalei legi a țării, aprobat în 1993. Coperta este împletită cu piele de culoare căprui, are emblema de stat a Federației Ruse din argint și inscripția de aur "Constituția Federației Ruse".

În acest moment, în mai 2000, Vladimir Putin a abolit Constituția specială ca unul dintre simbolurile puterii prezidențiale din țară, însă cartea își are încă valoarea, deși ca tradiție. Președinții țării sunt jurați după ce au preluat mandatul.

Este folosit exclusiv în timpul inaugurării președintelui țării, iar în toate celelalte cazuri este ținut permanent în Biblioteca Președintelui Federației Ruse la etajul 3 al clădirii Senatului din Kremlin. Până în prezent nu există o descriere oficială a acestui simbol.

Toate simbolurile de mai sus ale autorității șefului statului sunt transferate de la președinte la președinte direct în ziua în care preia funcția.

Articole interesante

Οι εξαιρετικές προσωπικότητες της εποχής μας. Εξαιρετικές προσωπικότητες της Ρωσίας

Καλίνινγκραντ, Πάρκο "Νεολαία": αξιοθέατα

Ποια πουλιά ζουν στην πόλη; Φωτογραφία και περιγραφή

Μουσείο Καλών Τεχνών Tula: διεύθυνση, συλλογή του μουσείου