Култура, обичаи и традиции на татарския народ: накратко

Anonim

Всеки народ има свои собствени обичаи и традиции. Много от тях са необичайни и интересни. За да живеят в мир със своите съседи, хората трябва да знаят какви характеристики имат и да ги уважават. В тази статия ще разгледаме обичаите и традициите на татарския народ.

Image

Според един сценарий

В необятността на страната ни нейните представители живеят практически навсякъде. Намерени са от Тамбов до Омск, от Перм до Киров, в Астрахан. Религията на този народ е ислям. Въпреки че има групи, превърнати в Православие. Културата и традициите на татарския народ са свързани както с религията, така и със светския живот. Обикновено религиозните празници са много подобни. По време на тяхното поведение се наблюдават обичаите и традициите на татарския народ. Накратко ги избройте:

  • сутрешна молитва;
  • посещение на гробището;
  • готвене;
  • поздравления за всички роднини и съседи, като обръщат специално внимание на родителите;
  • разпространение на подаръци.

Image

Религия и висок живот

Известен религиозен празник е Курбан Байрам. На този ден вярващите определено трябва да пожертват едно животно, както и да посетят джамия и да разпространят там милостиня. Честването на рождения ден на Мохамед се нарича Mawlid. Той се чества от всички мюсюлмани, така че е от голямо значение за тази религия. 21 март татарите празнуват Новруз. Това е празник в чест на пролетното равноденствие. На този ден е обичайно да се забавлявате с цялото си сърце, защото по-щастливите хора са толкова повече подаръци, които ще получат от природата. Друг национален празник е Денят на Република Татарстан. Празнуването е подобно на нашите тържества, посветени на деня на града, и завършва с фойерверки.

Image

Ехото на древността

По-рано, когато татарите съществували езически вярвания, те имали интересни ритуали, насочени към апелиране на духовете и правене на контролирани природни сили. Един от тях беше Янгир Телеу. Беше извършено, ако настъпи суша. За целта участниците в церемонията се събраха около водоизточник. Те апелираха към Аллах, искаха дъжд и добра реколта. След това ядоха лакомства и изливаха вода. За по-силен ефект беше извършен ритуалът на жертвата. Също така в наше време все още има традиция на взаимопомощ. Татарите се събират, за да построят или ремонтират къща, да участват в приготвянето на месо. Вярно е, че днес тези, които искат да помогнат, стават все по-малко незаинтересовани.

Универсална радост

Вероятно най-известният е празник Сабантуй. Широко се чества в градовете, където живеят татари, дори в Москва и Санкт Петербург. Тя е свързана с началото на селскостопанската работа. Когато дойде пролетта, хората се зарадваха в края на зимата, фактът, че отново можете да започнете да работите на земята, да отглеждате реколта, която ще нахрани семействата им през студения сезон. Ако преведете името на празника на руски, ще получите "сватбено орело". В крайна сметка “Сабан” е плуг, а “Туи” е сватба. В наше време обичаите и традициите на татарския народ са претърпели промени, затова Sabantuy означава края на пролетните работи, а не тяхното начало, и се извършва през лятото. Този празник се състои от две части. Въпреки че в големите градове се провежда в един ден. В селото първо събирайте подаръци, а след това идва майдан. Традициите и обичаите на татарския народ в различни райони винаги са били малко по-различни. Ето защо, в една местност подаръци бяха събрани пеша, а в другата - млад мъж на кон, а в третия - възрастен мъж.

Всяка жена, която се е омъжила в рамките на една година след предишния Sabantui, приготви богато избродирана и украсена кърпа. Беше смятан за най-ценния подарък. На втория ден се проведе Майдан. Традициите на татарския народ предполагат, че на този ден ще се проведат различни състезания: националната борба на кореш, скок на дължина и височина, бягане, състезания. Те са предназначени само за мъже, жените остават минувачи. Обичаите и традициите на татарския народ могат да се видят дори в тези спортни състезания. Най-добрите коне участват в състезанията, защото това състезание се счита за много престижно. На специално място на разстояние 5 км от селото се събират зрители и участници. Ездачите обикновено са момчета на възраст 8-12 години. Финалът традиционно се намира в близост до селото, а стартът е на терена. Наградата беше кърпа, зашита от омъжена жена, получена по време на събирането на подаръци.

Image

Други конкурси

Според традицията на татарския народ те се състезават в надпреварата, разделена на три възрастови групи - от момчета до стари хора. Както знаете, мъжете се състезават не само за забавление. За тях е много важно да определят кой е най-силният. Най-доброто от всичко това помага да се участва в борбата Koresh. Този тип конкуренция много добре илюстрира обичаите и традициите на татарския народ. Това е национална борба на крилото, вместо вече използваните кърпи. В такива състезания на власт могат да участват мъже от всяка възраст, вариращи от петгодишни момчета. Единственото ограничение е старостта. Участниците станаха по двойки и започнаха да се бият, обвивайки кърпата около кръста на противника и се опитвали да го сложат на раменете. Борбата продължава, докато един от бойците не бъде победен или признат за такъв. След това победителят бе признат за батир и получи една от най-добрите награди. Обичаите и традициите на татарския народ, които дават възможност да се организира такъв празник, подготовката за които се случва по целия свят, е напълно достоен за уважение.

Никой не боли

По време на Сабантуи не само мъжете трябва да се забавляват, но освен основните състезания имаше и много други, в които жените можеха да участват. Това е буксир на войната, катерене на лъскав полюс за подарък, комични състезания. Много от тях са познати на други народи. Те често се използват на сватбени тостачки. Например, тичане с яйце на лъжица, която се държи в устата, работи в торби, борба с възглавници или торби със слама. Ако продължим кратко описанието на гореспоменатата традиция на татарския народ, тогава можем да кажем, че Сабантуй е светло и весело празненство, донякъде напомнящо за Масленница. Танцуване с шофиране на кръгли танци, състезания на певци, танцьори и накрая угощение с вкусни ястия - това е, което очаква участниците на този празник.

Image

Обичаи и традиции на татарския народ в семейния живот

Такива семейства са патриархални. В тях основната роля се дава на мъжете. В тази област традициите на татарския народ за кратко се свеждат до две празници, като сватба и раждане на дете. Комбинацията от брака е живо събитие, което има свои собствени ритуали: цена на булката, получаване на зестра, Ника и др.

Клетъчно общество

Тази сватба има редица функции. По време на неговото изпълнение се наблюдават обичаите и традициите на татарския народ. Ника е обред, приет от мюсюлмани, изпълняван от молла в джамия или в къща. Днес това е почит към предците. Той няма правна сила и изисква официална регистрация в службата по вписванията. За да бъде изпълнено, трябва да бъдат изпълнени определени условия. Булката и младоженецът не трябва да има пред себе си интимност, а още по-малко да живеят заедно. На тази сватба не пийте алкохол и не яжте свинско. Яжте само прясно приготвена храна, сред която са ядените, спазвайки обичаите и традициите на татарския народ. Накратко: премячи, губад, каймак, токмач, аши, бел, очпочмак, двор, катик, чак-чак, кош-теле, кисел тесто за хляб. В действителност, третира на масата постави много повече от по-горе.

Image

Мъжете в ритуалите на Ника задължително са били черепи. Булката слага затворена рокля с дълги ръкави, на главата й трябва да има шал. Самият ритуал се извършва от молла. След като обяви, че съпругът и съпругата на булката и младоженеца разменят подаръци. Те се дават на всеки от роднините, на мъжете се дава кепе, а на жените се дават шалове или ризи. След това започва общото пиршество, където всички гости ядат и се забавляват.

Кога е родено бебето

Традициите и обичаите на татарския народ за децата са свързани с церемонията, по време на която детето получава име. Те отиват дълго и редът им до този ден не се променя. На честването на раждането на дете винаги има мулла. Той трябва да прочете молитвата и да назове бебето с името, избрано от родителите. След края на този ритуал, на гостите се предлага лечение на поднос. Те трябва да вземат лечение и вместо това да вложат пари за подарък на детето.

Image

Как да стане човек

Ако се роди едно момче, то на възраст от 3-6 години ще бъде обрязано. Тази традиция е свързана с разпоредбите на шариата и се извършва стриктно в съответствие с тях. Вероятно момчето не беше толкова горчиво, че този ден минава много тържествено. Предварително се подготвят близки и местни хора на детето. По-рано, за една мини-операция, специален човек, наречен Sunnet беше поканен у дома. Сега момчето се отвежда в хирургическото отделение, където краицата се отрязва при стерилни условия, което намалява риска от следоперативни усложнения. След като всичко е направено, детето се поставя в чисто легло с дълга риза. След като раната е зараснала, се провежда специален празник. По-рано подобен празник се провеждаше в същия ден. Има два възможни сценария за празника. За първия от тях мъжете и жените седят отделно. На масата няма алкохол. Вторият е по-забавен. Гостите се третират със сладкиши, поканени музиканти, пеят, танцуват.

Тъжен ритуал

Не всички ритуали сред татарите са свързани с празнуване и празнуване. Ако в семейството настъпи тъжно събитие, тогава сбогом на починал роднина се осъществява според отдавна установена традиция. Първо трябва да измиете починалия. Това се прави от хора от един и същи пол. След това се обличат в специални дрехи - кафене. Това е ръчно ушита тъкан върху тялото на починалия. За да направите това, вземете бяла кърпа, дължината на която за мъжете е 17 метра, за жените - 12 метра.

Обикновено те са погребани веднага в деня на смъртта. На погребението присъстват само мъже. Мюсюлманите не се вземат да бъдат погребани в ковчег, така че за да доведат починалите на гробището, използвайте специални носилки. В мюсюлманските гробища гробовете са насочени от север на юг, изкопани са строго в деня на погребението. Традицията да се поставят починалите с глава на север и краката му на юг е свързана с подобно подреждане на светите места на мюсюлманите - Мека и Медина. В гроба е разположен гроб, в който трима близки роднини положат тялото. Според традицията, тя не трябва да пада на земята. Запаметяване организира за 3, 7, 40 ден и година. На първата среща има малко гости. Това са предимно възрастни мъже, жените са поканени на седмия ден. Всички желаещи да дойдат да си спомнят починалия за четиридесет и една година след смъртта.

Какви традиции на татарския народ все още съществуват?

Основният обичай е уважението към старейшините, особено за родителите. Също така, от детството, татарите са били обучавани да помагат на по-младите, а не да оскърбяват хората в неравностойно положение. Майката се радва на специална чест в семейството, но исканията на бащата трябва да се изпълняват без съмнение, защото той е глава на семейството и всички членове на неговото семейство му се подчиняват. Татарите са способни и обичат да приемат гости. Ако човек е в техния дом, тогава той няма да бъде отричан нищо, дори и да е враг на семейството им. Според традицията, гостът първо се полива, след което се предлага да се измие и след това се лекува. В татарските семейства се спазват скромността и почтеността, особено сред младите момичета. Жените се подготвят предварително за сватбата, научават се да готвят и да държат къщата.

Image

Вкусна храна

В татарските семейства нейните рецепти за национална кухня се съхраняват и предават от поколение на поколение. Най-добрите ястия са направени от месо, така че те са подхранващи и вкусни. Приложението е основно агнешко, говеждо, птиче. Татарите са бивши номади, така че научиха как да събират продукти от животински произход за бъдещето - Катик, Ертек, Еромчек, Курут, Кумис са направени от млякото на кози, крави, камили и кози. Те обичат татарите и различни бульони, които са пълни със зеленина. От напитките предпочитат чай, зелен, черен и билков. За него се събират и сушат много растения: дива роза, касис, липа, мащерка, риган, жълт кантарион и други.

Като първи курс обикновено се приготвя супа. Например, кулам. Месен бульон се приготвя за него от три вида месо: гъска, говеждо и агнешко месо. Когато е готов, той се филтрира и към него се добавят лук, картофи и юфка. Кук, докато готвят и подправени с нарязано месо. Сервира се с курут и зелени. За чай, те пекат сладкиши, както сладки, така и с месо, а също и сладкиши, чак-чак, мед, сладкиши.

Красиви дрехи

Културата на всяка нация не може да бъде представена без национална носия. Неговата черта в мъжката част на татарите е кепето. Тази глава е домашно приготвена и празнична. Между линиите на капака е обичайно да се постави въже или конски косъм. Тъкани за нея се използват различни, както и орнаменти. Обикновено младите хора шият черепички с ярки цветове, а за възрастните хора избират материалните спокойни тонове.

Дамските шапки ви позволяват да определите възрастта и статута на собственика им. Момичетата носят калфак с украса от пискюли. Омъжените дами покриват главата не само с коса, но и с главата, шията, раменете и гърба. Покритията под горните шапки обикновено се носят от по-възрастните жени. Носенето им по празници е обвързано с традициите и обичаите на татарския народ. Снимки на тези шапки могат да се видят в тази статия. В допълнение, националната носия на татарите се отличава с ярки цветове, богати накити, висококачествени бижута и разнообразие от обувки. Нейната поява зависи от коя фолклорна подгрупа принадлежи лицето, което го носи.

В тази статия разгледахме обичаите и традициите на татарския народ. Накратко, разбира се. Защото е невъзможно да се говори за всички черти, богатата култура и идентичност на татарите в една единствена статия.

Интересни статии

Lyubka-Doppel (Platanthera Bifolia). Lyubka zweiblättrig - Nachtviolett

Einjährige Trockenblume (Immortelle): Beschreibung, Lebensraum, heilende Eigenschaften

Kurze Biographie von Talakova Jenna

Edler Spinell: Sorten, Beschreibung, Eigenschaften des Minerals, praktischer Wert