Миночистачи: история и съвременност

Anonim

Миночистач - военен кораб, специално предназначен за търсене, откриване и елиминиране на морски мини, превозващ кораби през минните полета на врага. Ще разкажем за това в статията.

Малко терминология

По своя принцип на работа миночистачите се разделят на море, база, набег и река. Траловете все още са разделени на акустични, контактни и електромагнитни. Акустичните са предназначени да подкопаят акустичните мини, симулиращи звука на преминаването на кораба. Контактните тралове са най-прости в дизайна и са верига с ножове, отрязващи кабелите за задържане на мините, след което появяващата се такса се унищожава от миночистача от картечници или артилерия с малък калибър. Електромагнитното създава електрическо поле, което симулира ветроходен кораб и се използва срещу магнитни мини. На снимката на миночистачите можете да видите и инсталацията на дълбочинни заряди, чрез които миночистачът може да изпълнява функциите на ловец на подводници.

Image

Раждането на миночистачи

С появата в арсеналите на флотите на най-големите морски сили на нов тип оръжие, военноморски мини, възниква въпросът за намирането и неутрализирането им. Мините са се превърнали в основно средство за защита на военноморските бази и разрушаване на морските линии на врага. Вечният въпрос "щит-меч" за първи път беше успешно разрешен в руския флот. Миночистачите получиха пожар през 1904 г. по време на руско-японската война. Бойният опит на руските миночистачи беше задълбочено проучен в други страни, което доведе до рязко увеличаване на броя на миночистачите в експлоатационните флотилии през междувоенния период.

Втората световна война

Втората световна война даде остър тласък на всички видове оръжия, включително военни кораби. Миночистачите станаха по-добре защитени и въоръжени, могат да изпълняват други задачи:

  • страни по разтоварване на земя;
  • обшивка на брега;
  • да придружават транспортните конвои;
  • евакуират войски.

Най-напреднали бяха германските миночистачи, чиито екипажи получиха значката „миночистач“ за тяхната смелост. След края на Втората световна война старите миночистачи отдавна се занимават с разминиране на моретата, като се отказват от бойните си позиции на новите кораби, които използват съвременния опит в корабостроенето.

Image

съвременност

Основната концепция на съвременния миночистач е формулирана във Великобритания през 60-те години. Корабът, оборудван с мощен акустичен радар, се занимава с търсене на мини, а ако ги открият, той произвежда необитаем подводен апарат, който се занимава с допълнително търсене и проучване на открития обект. Той унищожава мините с устройство за противоминна дейност: най-долните - чрез налагане на разрушителен заряд и контактните - чрез закуска на анкерния кабел. Този тип кораби са получили в световен мащаб името на минотърсача на мините (TRACKS).

От 70-те до 80-те години на миналия век, почти всички миночистачи на света са PASSY, или новопостроени, или преобразувани от стари миночистачи. Траловете изпълняват вторична функция. С широкото използване на широколентови мини в самото дъно, които имат впечатляващ обхват за откриване на цели, торпеда или ракетна бойна глава, съвременният миночистач трябва да разполага с дълбоководен трал, който да работи на малко разстояние от земята.

Image

С нарастването на характеристиките на търговски хидроакустични станции, особено локатори за странично сканиране, е възможно да се използват за търсене и унищожаване на мини, което рязко увеличава производителността на силите за противоминна дейност. Започна предварителна инспекция в пристанищата и областите, в близост до морските бази, в резултат на което всички обекти, наподобяващи мини, са вписани в каталога. Това позволява по време на войната незабавно да идентифицира нови обекти, които в огромното мнозинство ще бъдат мини. Всичко това увеличава ефективността на противопехотните сили и осигурява безопасно излизане от пристанищата и базите.

Развитието на противоминна дейност, което започна на Запад през 60-те години, доведе до увеличаване на ефективността на тези сили. Също така е важно да се отбележи, че борбата с мините все повече се отдалечава от „високоспециализирани“ действия, превръщайки се в цял комплекс от мерки, включващи различни сили и средства.

По време на операция "Шок и благоговение" (военно нахлуване на американската армия и съюзници в Ирак през 2003 г.), иракските миницетари, замаскирани като търговски кораби, бяха заловени от Съюзни специални операции, повече от 100 иракски мини бяха открити и унищожени от водолази и необитавани под вода устройства. В резултат на тези действия съюзниците не пострадаха от иракските мини, което позволи на американските сухопътни сили да постигнат пълен успех.

Image

Модулни противомивни системи

Неотдавна бързото развитие на противопехотните сили доведе до използването на модулни системи против мините (MPS). Оборудвани с тези системи, военните кораби и подводниците вече могат самостоятелно да се борят с мините без необходимост от миночистачи. Най-интересният MPS е безпилотен подводен апарат на американския флот RMS AN / WLD-1. Полупотопеното, дистанционно управлявано превозно средство с буксиран локатор е способно да извърши самостоятелно търсене на мини на голямо разстояние от превозващия кораб доста дълго време. Сега ВМС на САЩ има 47 подобни устройства.

Интересни статии

Governatore della regione di Pskov 2009-2017: successi, scandali, biografia

Costume nazionale dell'Azerbaijan: descrizione

Qual è la principale moschea di Mosca? Posizione di altre organizzazioni musulmane

Da cosa muoiono i picchi e cosa no