September: tanda-tanda dan tradisi

Anonim

Ramai orang berasa sedih apabila Ogos berakhir dan September bermula. Tanda-tanda musim gugur pada masa ini adalah jelas - daun mula berubah menjadi kuning pada akhir bulan Ogos, dan walaupun ia masih hangat, semua orang memahami bahawa musim hujan dan lembab akan datang.

Image

Sepanjang bulan September, banyak tanda dan kata-kata telah dipelihara sejak zaman purbakala di negara-negara yang berlainan, di mana dia mempunyai nama-nama yang sepadan dengan tanda-tanda ini.

September dalam pelbagai bahasa Slavik

September adalah nama terkaya dalam pelbagai budaya Slavia. Selalunya ini disebabkan sama ada hingga hujung kerja lapangan, atau cuaca, atau musim memburu.

Di Belarusia, Ukraine dan Poland, nama bulan dikaitkan dengan masa mekar. Dalam bahasa Belarusia, kedengarannya Verasen, dalam bahasa Ukrainia - heather, dan dalam bahasa Poland - wrzesien. Di Czech dan Croats, tanda-tanda dan tradisi bulan September dikaitkan dengan permulaan pemburu, itulah sebabnya, bunyi zari di kalangan orang Czech dan rujan di kalangan orang Kroasia.

Dalam Slavia kuno, September telah ditetapkan sebagai ryuen (howler) - masa ketika rusa lelaki menderu. Bulan ini mereka menganjurkan makan untuk menghormati Rod dan Rozhanits, yang disembah oleh banyak suku kaum Slavik pagan. Klan itu berdiri di atas Perun the Thunderer, dan meja-meja diletakkan dalam penghormatannya dan berterima kasih atas penuaian yang berlimpah. Rozhanitsy dianggap sebagai "perawan kehidupan" yang membantu kelahiran anak-anak.

Melihat musim panas

Pada zaman dahulu terdapat banyak kepercayaan yang jatuh pada bulan September. Tanda-tanda yang berkaitan dengan tanaman atau orang-orang yang boleh membahayakannya. Sebagai contoh, dipercayai bahawa pada hari Agafonov (nombor ke-4) syaitan keluar dari hutan dan merindui tanda - membuang lembaran di sekitar kampung dan kampung.

Image

Terdapat juga upacara, yang disebut "malam", di mana lelaki itu memakai kot domba mereka, mengikat kepala mereka dan mengambil poker untuk perlindungan lantai pengirik. Mengelilingi bulatan dengan poker di sekitar tempat pengirikan, mereka jenisnya dimeteraikan, membuat kebakaran dan menunggu subuh.

Permulaan musim luruh dianggap sebagai perpisahan musim panas yang berbuah, yang dibuktikan dengan kata-kata popular "tukang masak August, dan September menyampaikan ke meja". Selepas penuaian, jadual telah dibentangkan dan akhir penuaian ditandakan.

Pada bulan September, Slavia kuno memulakan tahun baru, sejak masa penaburan dan penuaian selesai, dan tanah itu sedang bersiap untuk tempoh hibernasi baru.

Malah, ia adalah bulan September yang memberi ramalan untuk musim sejuk. Ramalan bulan itu dijejaki oleh orang yang tahu banyak mengenainya.

Tanda pada cuaca pada bulan September

Sejak September hanya permulaan musim luruh, untuk mengetahui sejauh mana kedinginan akan datang, sama ada salji di musim sejuk atau hujan dan hujan, Slavia kuno, menonton cuaca dan menyampaikan pengetahuan mereka dari generasi ke generasi, mengembangkan "ramalan" mereka.

Tanda-tanda cuaca untuk bulan September tidak hanya berkaitan dengannya, tetapi juga tingkah laku burung dan haiwan. Oleh itu, pada Loup-cowberry (5 September), kami memerhatikan kren. Jika pada hari ini mereka terbang ke tanah yang hangat, maka harapkan musim sejuk awal. Lalat baji rendah - menjadi sejuk musim sejuk, tinggi - sejuk.

Image

Untuk mengetahui musim bunga musim luruh dan musim akan datang, para petani akan melihat cuaca seperti di Evtikhia. Sekiranya hujan pada hari itu, musim luruh musim gugur dijangka tanpa hujan, dan tuaian tahun depan dijanjikan tinggi.

Musim gugur yang panjang dijanjikan jika terdapat ribut petir pada bulan September. Watak-watak rakyat berkata: "Guruh pada bulan September hingga musim luruh yang panjang." Jika kita membandingkan tanda-tanda rakyat dengan ramalan cuaca moden, hasilnya akan 50/50. Sebagai contoh, oleh kejatuhan panjang juga percaya bahawa musim kering September, musim sejuk akan datang.

Amsal mengenai penuaian pada bulan September

Hari ini sering menyebut tanda-tanda September untuk kanak-kanak dalam pelajaran sejarah atau kesusasteraan semulajadi. Peribahasa tentang panen musim luruh telah mencapai zaman kita dan menyampaikan pengamatan orang-orang berabad-abad lamanya yang hidupnya bergantung secara langsung kepada belas kasihan alam. Hari ini, penuaian yang paling kerap bergantung kepada baja, jadi kepercayaan-kepercayaan lama hanya menjadi ingatan kepada kebijaksanaan petani.

"September sejuk, tetapi penuh" - para petani merawat bulan yang berbuah ini dengan sangat hormat.

Image

Pada masa ini, kumpulkan beri, akar, cendawan, gandum dan flaks. Bagi setiap sayur-sayuran, buah-buahan atau beri mempunyai petanda, mengatakan atau berkata. "September bau epal, Oktober - kubis" - begitu kata lelaki tua yang bijak.

Sejak September menyelesaikan kerja di ladang dan berbuah dan hangat, jumlah perkahwinan yang paling banyak pada setiap masa menyumbang untuk bulan ini.

Tradisi perkahwinan pada bulan September

Jika majlis perkahwinan dilantik pada bulan September, tanda-tanda, pembantu, dan pelbagai tahyul dilaksanakan dengan jujur. Kebanyakan orang muda berkahwin hanya bulan ini, ketika dia menutup musim panas yang produktif dan dianggap sebagai pencari nafkah musim sejuk.

Hari ini, ritual ini tidak lagi digunakan, tetapi sebaik sahaja pelaksanaannya adalah wajib, jika tidak, perkahwinan itu tidak berjaya. Pada zaman dahulu, perkahwinan bukan sekadar satu peristiwa, tetapi pengeluaran "teater" yang sebenar, di mana semua orang tahu apa yang harus dikatakan, di mana hendak berdiri dan bagaimana untuk bertindak.

Image

Adalah dipercayai, sebagai contoh, sarang laba-laba yang jatuh pada wajah pengantin perempuan, menunjukkan kehidupan yang ceria dan penuh kegembiraan. Jika hujan pada hari perkahwinan, maka kelimpahan dan kekayaan menanti golongan muda. Pengantin lelaki, yang memasuki lopak, mempunyai peluang untuk menjadi pemabuk jika perkahwinan itu pada bulan September. Tanda-tanda zaman kuno hari ini dilihat dengan humor, tetapi apabila orang benar-benar percaya kepada mereka.

Dari tradisi perkahwinan lama, misalnya, tebusan pengantin perempuan, yang tidak mempunyai makna semantik yang sama seperti yang pernah dilakukannya. Pada masa itu, pengantin wanita itu tinggal di rumah suaminya, di mana saudara-saudaranya tidak perlu mencintainya dan merasakan kesedihan untuknya, jadi pengantin lelaki itu menganggap bahawa semakin banyak pengantin lelaki dibayar, semakin tinggi ia akan menghargai isterinya.

Selain majlis perkahwinan, September penuh dengan cuti kebangsaan.

Perayaan Natalia dan Adrian pada bulan September

September melukis perkara untuk setiap hari untuk semua petani. Seperti yang dikatakan oleh orang ramai, "Saya terlepas hari ini - saya kehilangan hasil tuaian, " tetapi setelah semuanya dibersihkan di taman, ladang, dan taman, orang ramai merayakan pelbagai cuti, jumlahnya pada bulan September lebih daripada pada bulan lain tahun ini.

Cuti petani awal musim gugur adalah hari Natalia fescue dan musim luruh Andriana (ke-8). Pada hari ini, para petani pergi untuk menuai gandum. "Natalya membawa panci oat ke kandang, dan Adrian berada di dalam periuk, " kata mereka, memotong sekumpulan oat pertama dan mengikatnya menjadi lembu, membawanya dengan lagu-lagu ke halaman manor atau ke pondok mereka.

Image

Pada hari ini, ia dibuat untuk membakar pancake oat, makan bubur soba dan minum braga. Penting pada hari ini menunjukkan tanda-tanda September. Jika daun belum lagi jatuh dari pokok birch dan oak, maka menjadi musim sejuk yang keras, dan pagi yang sejuk di Natalia - hingga musim sejuk awal.

Cuti pada separuh kedua bulan September

Hari Kupriyanov (13) terkenal kerana menuai tanaman akar, kecuali lobak. Juga pada hari ini, penuaian cranberry (crane) bermula di rawa, apabila kren berkumpul menjadi baji dan terbang.

21 September adalah hari yang hebat dari Apos dan Virgin Dewa. Ini adalah masa untuk mengumpul bawang dan pertemuan musim gugur, sejak hari ini adalah solstis dari musim panas hingga musim sejuk. Sekiranya terdapat ribut petir pada bulan September, petikan hari ini menunjukkan musim gugur "busuk", dan hari yang baik menandakan kering dan hangat.

Kebesaran adalah satu lagi percutian besar bagi penduduk kampung, yang bermaksud bahawa lobak dan kubis dikeluarkan dari ladang. Pada hari ini mereka menganjurkan skittles dan berjalan selepas perkhidmatan gereja. Juga, selepas kenaikan, mereka mula mengambil kubis, dan ia adalah akhir musim panas India.

Musim panas India

Mengikut tradisi Slavia kuno, musim panas Marfino (India) bermula pada hari Simeon (ke-14) dan berakhir pada hari Kebesaran (27 September). Nama itu berasal dari konstelasi Pleiades, yang dipanggil Baba di Rusia. Dari separuh kedua bulan Ogos hingga pertengahan September, ia muncul di tempat matahari, ketika hari menjadi lebih pendek, dan cahaya itu pergi dari langit.

Ia adalah masa perdamaian keluarga dan banyak kerja di ladang dan taman. Sekiranya ribut petir musim panas di India pada bulan September, petua rakyat melaporkan musim gugur yang kering dan hangat. Dengan berakhirnya tempoh "India" yang hangat, wanita duduk untuk kerja-kerja jahitan, menenun kanvas, menyanyikan lagu-lagu.

Amsal tentang bulan September

Orang pemahaman dan cerdas mencipta seluruh lapisan tradisi, ritual, ucapan dan ucapan mengenai musim luruh. Walaupun ini adalah tempoh apabila musim panas yang hangat berakhir, di Rusia mereka menghormati musim luruh dan memberikannya apabila lembut dan apabila ditakrifkan. Hari ini, peribahasa dan peribol pada bulan September paling sering diterbitkan untuk kanak-kanak sekolah, kerana mereka telah kehilangan arti bagi mereka yang bekerja di tanah itu. Untuk nenek moyang, September adalah bulan penting.

"Batyushka-September tidak akan memanjakan diri, " orang tua memberi amaran kepada pemilik yang tidak berhati-hati. "Pada bulan September, api di pondok, dan di padang" - ini bermakna bahawa sudah tiba masanya untuk menenggelamkan pondok dan membakar daun-daun di taman-taman dan puncak di taman-taman.

"Pada bulan September, satu buah beri, dan bahkan perutnya pahit, " petani begitu menyesal dengan musim panas yang murah hati, tetapi pada masa yang sama memberi penghormatan kepada musim gugur: "Musim bunga adalah merah dengan bunga, dan musim gugur adalah dengan lembaran." Ini juga disahkan oleh peribahasa lain - "September sejuk, tetapi diberi makan."

Ini adalah masa akhir kerja lapangan, dan ia adalah September yang memperlihatkan betapa mudahnya dan memuaskannya untuk bertahan sejuk: "Itu bulan Julai dan Ogos tidak akan memasak, yang tidak akan goreng pada bulan September".

Tradisi September

September ditutup musim panas, tetapi disebabkan cuaca yang hangat, ia sering dipanggil pada musim panas yang lewat. Bulan ini, secara tradisinya memainkan majlis perkahwinan, menyaksikan musim panas dan festival musim menuai.

Pada zaman dahulu, orang ramai tidak hanya bekerja dengan banyak, tetapi juga tahu cara berjalan dengan lancar. Setiap jenis penuaian atau kerja tani baru disertai dengan lagu tradisional, tarian, perayaan dan rayuan kepada pelanggan tanaman dengan permintaan yang tinggi.

God Horse adalah penaung penanam gandum dan memerintah cuaca. Dia diminta untuk memberi hasil bijirin yang baik pada musim panas dan mengucapkan terima kasih kepadanya pada musim gugur.

Vest dewi bertanggung jawab atas ketibaan musim bunga dan dipertaruhkan ketika dia dipuji selepas musim sejuk yang panjang dan dingin. Dia juga memberi warna kepada semua tumbuhan. Dewi Diva bertanggungjawab terhadap kesuburan dan hujan. Beliau diminta untuk menghasilkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang besar.

Image

Menurut tradisi, pada bulan September, selepas menuai di ladang, para petani menghormati tuhan-tuhan ini dengan makanan dan lagu-lagu. Upacara kafir ini diteruskan di Kievan Rus hingga akhir abad ke-10, hingga cuti-cuti ini bergabung dalam upacara gereja setelah pembaptisan Rusia.

Cuti Gereja pada bulan September

Lebih dari 1000 tahun telah berlalu sejak pembaptisan Kievan Rus (988), dan pada masa ini cuti gereja telah menggantikan kepercayaan pagan. Tetapi setakat ini di banyak kampung dan kampung pagan ritual diadakan, yang bertepatan dengan waktu dengan cuti keagamaan yang hebat.

September tidak melepaskan nasib ini. Peristiwa bulan untuk Yohanes Pembaptis (11 September) selalu menunjukkan apa yang diharapkan selanjutnya. Pada orang-orang hari ini dipanggil Ivan yang Cepat, seperti ingatan pemisahan kepala Yohanes Pembaptis ada puasa yang ketat. Tidak mustahil untuk memasak dan makan makanan dari sayuran bulat.

"Ivan Fast datang, dan musim panas merah dipimpin, " - mulai hari ini musim panas India, penuh dengan kerja-kerja penyediaan jeruk dan koleksi akar.

Satu lagi percutian yang hebat pada bulan September adalah ke-21 dari Nativity of the Virgin Mary yang Diberkati. Sebelum agama Kristian, itu adalah perayaan pengumpulan bawang dan madu. Pada hari ini, perayaan menuai bermula, yang berlangsung dari 5 hingga 7 hari, bukan sahaja dengan perayaan dengan tarian dan lagu, tetapi juga dengan pameran, bazar dan gerai. Nativity of the Virgin Mary yang Diberkati juga dirayakan secara tradisional selama 5 hari.

Artikel menarik

Tirdzniecības zivis - rozā laša. Kā atšķirt sievieti no vīrieša

Cape Marrocki: tūrisma informācija, atrašanās vieta, ģeogrāfiskās iezīmes

Bērnu pilsētas profesiju "Kidspace" (Kazaņa) apraksts. "Kidspace": cenas, apmeklētāju atsauksmes

Einšteinas muzejs (Volgograda) interesēs gan bērnus, gan pieaugušos